Meneer Harthout's nieuwsrubriek Inhoudsopgave

Welkom
Mahjong
Vereniging
Deelnemers
Uitslagen

Meneer Harthout wordt gek

(november 1998)

8e ronde 1998

Soms zijn er van die momenten in de sport. Je bent eigenlijk fan van Dean Gorré, een heel jaar zie hem niet spelen en ineens komt hij even langs, zit compleet niet in de wedstrijd maar maakt wel een wondermooi doelpunt. Het is alsof je naar het gratis AJAX vlaggetje kijkt en getroffen wordt door de gelijkenis der logoos van AJAX en Olympiakos. Twee Goden op een stukje plastic en op het veld verovert Frank de Boer ook nog een plaats op dat vlaggetje.

U vraagt zich misschien af wat een avondje Champions League te maken heeft met de Rode Draak wedstrijden. Wel, u was er niet allemaal bij dus ik zal u even bijpraten. De 88-ste competitieronde was er één van een ongekende schoonheid. Er waren zoveel hoogtepunten, dat wij in staat zijn om een avondvullend programma voor u te verzorgen. Laten we beginnen met de topper.

FC Twente - Vitesse (noot)

De nummer één en twee uit de competitie speelden vanavond tegen elkaar. De geïnteresseerde lezer weet inmiddels dat de achtste ronde een kopie is van de derde. De uitslag van die avond is bekend. Het werd een wedstrijd van superlatieven en ongekend gevloek. Zelden werd er zo mooi gespeeld, zelden werd er zo vaak geremiseerd. Het tweede spel van de avond zou wel eens beslissend kunnen zijn voor het kampioenschap. Met nog één steen te spelen heeft Eric-Jan (noord) drie Pungen (noord, rode -in de hand- en groene draak) troefstenen. In de hand had hij twee witte draken, twee westenwinden en een oostenwind. Jaap Willem was schoon en had dezelfde twee paren in de hand. Mirjam (Oost) en Maike waren beiden superschoon, respectievelijk op tekens en bamboes en misten nog twee stenen. Als laatste steen gooit EJ de Oostenwind weg. Een ongekende blunder. De liefde om te winnen won het van inzicht in het spel. Achteraf bleek het een meesterzet te zijn geweest om een westenwind weg te gooien. JW zou mahjong halen (schoon, eigen (westen)wind en alleen Pungen, EJ kwam tot een spel van alleen troefstenen, twee pungen draken en twee witte draken. Door het weggooien van de op dat moment totaal onbelangrijke oostenwind was het meteen remise.

Er volgden nog veel meer remises deze avond, waarbij de eerlijkheid gebied te zeggen dat alle vier de spelers regelmatig de prachtigste stenencombinaties wisten om te zetten in een gelijk spel. Opvallend was ook dat koploper Mirjam een spel zo snel tot een einde wilde brengen dat zij vergat te pakken na het behalen van een Kong. Zij speelde deze partij overigens schitterend uit tot remise.

Kringen Nul

De Dode Hand leek overigens wel de bijnaam van de tweede tafel die deze avond in café de Beiaard werd gespeeld. Marius (twee keer) en Ingrid (eenmaal) waren zo gelukkig met hun Pung, dat zij niet de moeite namen om daarna een steen weg te gooien. Meneer Harthout hoopt niet dat er sprake is van verloedering. Toch zou dit verval wel eens ernstiger kunnen zijn dan u denkt. Wat te denken van de steen "Jezus". Ik zag hem niet liggen maar spontaan kwam de vraag op of het pungen van deze steen leidt tot het spel van de hemel. En nu we het toch over bijzondere stenen hebben, is er iemand die mij kan vertellen hoe de steen 'KUT!!!' er uit ziet. De kijkersvraag van volgende maand gaat erover hoe het mogelijk is om met deze steen schoon te spelen.

Daar bleef het overigens niet bij: Vincent (ten onrechte vorige keer opgevoerd als toekomstig Limburger, hij gaat naar het Gelderse) wilde zijn Kringen Nul graag kwijt. Tot ieders afgrijzen kon Ellen ook nog pungen.

Op locatie

De vreugde (grenzend aan hondsdolheid) houdt nog niet op. Voor het eerst in tijden werd er een partij voor de officiële wedstrijddatum ingehaald. Evert won en veroverde direct een plaats in de top 3 van de hoogste scores van dit seizoen. En hoewel het verslag van onze locale correspondent vrij vaag was, is het wedstrijdsecretariaat zeer te spreken over iemand die 42 punten haalt en dit vijf keer weet te verdubbelen.

De laatste partij van deze ronde werd geheel onverwacht in Amsterdam-West gespeeld. Precies op die locatie, waar in de zesde ronde die vreselijke rekenfouten werden gemaakt. In kringen rond het wedstrijdsecretariaat werd dan ook al gesproken over het fenomeen 'Marco thuis, altijd lastig'. Ten onrechte, na de reguliere speelavond vernamen wij van de competitieleiders dat de uitslag al in de bus lag en er geen sprake was van rekenfouten. Teleurstellend voor Marco was slechts het feit dat hij zestien punten tekort kwam om de koploper in de competitie deze ronde voor te blijven.

Het laatste hoogtepunt was de gezamenlijke actie van het wedstrijdsecretariaat en de webmaster om reeds om 9.00 uur de volgende morgen het resultaat te publiceren op ons wereldwijde hoekje. Hulde.

Oproep

Overigens naast de kijkersvraag ook nog een oproep. Jaap Willem wil graag stemmen. Volgens hem kan het niet zo zijn dat we het tiende seizoen beginnen zonder wijziging in de reglementen. Wilt u uw verzoeken schriftelijk (op papier) indienen voor 5 december. Uit betrouwbare bron hoorde ik dat het wedstrijdsecretariaat dan nog wel even naar uw verlanglijstjes wil kijken.

Resumerend kom ik tot de conclusie dat de spanning oploopt. Mirjam staat zes punten voor op Marco en Eric-Jan. Makkelijk krijgt zij het niet, in de negende ronde ontmoet zij Marco (2) en Vincent (4), meneer Harthout zet zijn geld op Cees-Jan (13). Hoe het ook afloopt, in de laatste ronde komen Marco en Eric-Jan elkaar nog tegen. Op 11-1-99 weten we pas zeker wie de negende kampioen van De Rode Draak wordt. Denkt u tot die tijd even aan de seizoenen. En u weet het; bij laag hangende Kringen Nul, minstens dimlicht.

Meneer Harthout

NAGEKOMEN BERICHT:De tussenkopjes zijn aangebracht door onze lay-out afdeling. Meneer Harthout verwijst graag naar pagina 651 van NOS Teletekst voor de werkelijke nummers 1 en 2 in de (KPN-Tele-)competitie. Terug naar de tekst.


Rechts Omhoog Links

email© harthout 1997-1999 Bijgewerkt: 12 november 1998.