Meneer Harthout's nieuwsrubriek Inhoudsopgave

Welkom
Mahjong
Vereniging
Deelnemers
Uitslagen

Meneer Harthout was even op vakantie

(oktober 1998)

5e, 6e en 7e ronde 1998

Dank lieve lezers voor uw warme belangstelling. De familie Harthout mocht vele berichten ontvangen. Centraal stond de vraag naar onze gezondheid. Ik kan u gerust stellen, met ons is er niets mis. Ik geef toe dat het al een tijdje geleden was dat u mijn laatste verslag mocht lezen. In mei verschenen de laatste schermutselingen van de Draak op het net. Net als bij de vaderlandse televisie komt er daarna een dipje. Nu wil ik niet beweren dat de gemiddelde Nederlandse televisiemaker zich kan meten met de inspanningen van de Rode Draak, maar toch. Van juni tot en met september vervalt de buis in herhalingen. En laten we eerlijk zijn, in de tijd dat wij allen weg zijn is dit voor de vaderlandse televisie echt geen ramp. Tot nu toe heeft zich echter niemand gemeld bij onze webmaster met het verzoek om een herhaling van één van onze partijen.

Daarbij speelden persoonlijke omstandigheden ook een rol. Meneer Harthout begon aan een nieuwe baan en samen met mevrouw Harthout heb ik gecontroleerd of er in 1998 nog een beetje droog door Nederland viel te fietsen. Ik kan het u aanraden, Amsterdam - Schin op Geul is goed te doen. En die twee echte buien zijn we in deze tijd al lang weer vergeten.

Dan kijk ik graag even met u terug naar de afgelopen drie rondes. Ik kan u gerust stellen, de spanning stijgt in het kampioenschap, de kwaliteit van de partijen ook.

Juni was de maand waarin de twee koplopers ongenadig verloren. Mirjam werd veertiende, Eric-Jan eindigde nog een plaats lager. Resultaat was dat Marco voor het eerst in jaren weer op de tweede plaats in het klassement kwam. Hoge scores waren nauwelijks aan de orde, alleen Ingrid haalde 1000 punten. Het seizoenrecord wat betreft remises werd naar tien getild.

Dan is het echt vakantie en de volgende ronde is op 14 september. Een zeer bijzondere aflevering in onze geschiedenis. Om de oude traditie van Sport in Beeld even voort te zetten, eerst de uitslag van de koplopers; Mirjam (1) wordt dertiende, Marco (2) eindigt als één na laatste en EJ (3) wordt zevende. Resultaat, Eric-Jan eerste, zusje tweede en Marco zakt naar de vierde plaats ten koste van Vincent (de man die er alles aan doet om geen Limburger te worden). Hoge scores waren er die avond ook niet te bespeuren. Toch was deze avond bijzonder hoewel het een zeer middelmatige partij was.

Het feit dat u via het wereld wijde web kunt mee kijken met ons clubje is een verworvenheid van de moderne techniek. Wij zijn deze pagina vooral begonnen voor onze leden. Even kijken naar de stand, wie is mijn volgende tegenstander en op welke dag moet ik Amersfoort, Alkmaar of Venlo ook al weer verlaten om in Amsterdam mijn kunsten te vertonen. Een nadeel is ook dat sommige mensen denken dat zij de stand per e-mail kunnen doorgeven. Niet meer gebruik makend van het officiële scoreformulier leveren zij het wedstrijdsecretariaat gewoon vier cijfers op een rijtje. Enig commentaar erbij, het klopt wel niet helemaal, maar als het echt nodig is wil ik nog wel eens rekenen. Nu is het wedstrijdsecretariaat van de generatie-meeschrijven-met-rondetijden-bij-het-schaatsen dus u begrijpt het verdriet. Vooral omdat dit formulier kwam van het enige lid van de vereniging dat in het bezit is van twee kruisjes. Gelukkig was onze klimgeit (geen ijs in Friesland, dan maar naar de Mont Blanc) bereid om alles opnieuw na te rekenen. Voor het eerst in de geschiedenis moest een stand volledig gecorrigeerd worden.

In de tussentijd mochten wij ook de duizendste bezoeker op onze website ontvangen. En hoewel wij het niet aan de grote klok hingen, had mevrouw Harthout een passende ontvangst geregeld. De gelukkige, naar later bleek de coördinator van de IntroductieDagen EErstejaars van de Vrije Universiteit Amsterdam, werd vergast op een heerlijk diner en meer.

En dan oktober, de laatst gespeelde ronde tot nu toe. Een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging. Voor het eerst in ruim een jaar waren alle leden op de avond zelf aanwezig in biercafé de Beiaard, dat de feestvreugde nog wist te verhogen met de introductie van het Haarlems Jopenbokbier, het Gulpener Bokbier (valt tegen volgens mij, zeker voor zo'n mooi gelegen brouwerij) en de Brand Dubbelbock (als vanouds, maar wat wil je met zo'n mooi gelegen brouwerij). De partijen waren ongemeen spannend en zelden waren er zoveel juweeltjes te zien op een avond. In één spel speelden Marco en Ingrid de Peking Garden tegen elkaar, Marco verloor op één van de laatste stenen. Mirjam en Jenneke speelden in dezelfde ronde de Dertien Wezen tegen elkaar. Mirjam won. Het lijkt duidelijk; de leden van de Rode Draak hebben de wonderschone combinaties ontdekt. Resultaat is dat Mirjam terug is op nummer 1, Eric-Jan zakt naar nummer twee en Marco is weer terug in de top drie. Lulligste partij was overigens tafel C, het verschil tussen de winnares (Luciënne) en nummer 4 (Marius) was 792 punten.

Dat was het, een lange lap tekst, maar u bent weer bij. Wij gaan naar de achtste ronde van onze competitie. Meneer Harthout wil echter één ding niet verzwijgen. Al jaren spelen leden van DRD mee in het Nederlands kampioenschap. Dit toernooi, al voor de vijfde keer op voortreffelijke wijze georganiseerd door onze Rotterdamse (mijn tekstverwerkingsprogramma weigert dit als Nederlands woord te erkennen, de rode streep blijft staan) zustervereniging kende dit jaar een verrassing. Ingrid Houtepen (onze kampioen in het seizoen 97/98) werd vierde. Als klap op de vuurpijl haalde zij ook de hoogste score van het toernooi. Meneer Harthout feliciteert haar van harte, maar baalt stiekem toch wel een beetje. Was het beste Rode Draak wapenfeit tot nu toe een zesde plaats (dank u!), breng het dan in ieder geval tot een podiumplaats. Liefhebbers vinden de volledige uitslag op de homepage van Martin Rep. Overigens moeten liefhebbers vooral weer eens gaan kijken op zijn geheel vernieuwde site.

Goed, half november hoop ik (ijs en weder dienende) terug te zijn met het verslag van de achtste ronde. Denkt u in de tussentijd om de seizoenen en vlakt u ook de westenwind niet uit.

Meneer Harthout

Rechts Omhoog Links

email© harthout 1997-1999 Bijgewerkt: 8 november 1998.